او با بيان اين که جمهوري اسلامي ايران مفتخر است با راهاندازي مراکزي از اين دست زمينه تعاملات فزايندهاي را در سطوح منطقهاي و جهاني فراهم کند، گفت: در اين ارتباط، مرکز بينالمللي قنات جايگاه ويژهاي دارد و اقدامات انجام شده و در دست انجام اين مرکز در حوزههاي مستندسازي، پژوهش، حفظ و احيا و ظرفيتسازي اقداماتي مهم و داراي پيامدهاي مثبت در سطوح ملي و بينالمللي است.
او با بيان اين که امروز، ايرانزمين مهد قنات، و مکان نضج فناوريهاي وابسته به آن شناخته ميشود، تاکيد کرد: ايران طولانيترين شبکه از مسيرهاي زيرزميني تامين منابع دائمي آب را دارد که در هر نقطه جلوهاي ويژه از هنر و نبوغ سازنده را عرضه ميکند، از اين رو پاسداري از اين ميراثفرهنگي ايراني امري بديهي و مورد پذيرش همگان است.
علويان صدر با اشاره به مفهوم مورد نظر از «ميراث فرهنگي ناملموس» در حوزه قنات گفت: قنات ،برآيند باهمآيي مواريث ملموس و ناملموس ايراني است از اين رو ضروري به نظر ميرسد که پاسداري از قنات ايراني در هر دو حوزه «ملموس» و «ناملموس» پيگيري شود.
معاون ميراثفرهنگي کشور پاسداري از بخش ناملموس قنات را نيازمند برنامهريزيهاي دقيق و حسابشده دانست و گفت: بخش ناملموس ميراث حوزه قنات بر پيکرهاي از دانش سنتي استوار است که در ذهن مجريان سنتي اين فناوري جاي دارد.
او کاهش جمعيت مجريان متخصص را تحت تاثير عواملي همچون بالابودن سن استادکاران قديمي دانست و کمرنگشدن انتقال بين نسلي دانش سنتي مربوطه، کاهش سطح اميد به ادامه فعاليت در جمع مجريان، نبود پيکرهاي کافي از دانش مستندسازي شده در اين حيطه، کمشدن نياز به قنات و دانش سنتي زمينهساز آن در اثر رويآوردن بهرهبرداران از منابع آب زيرزميني به روشهاي سهلالوصول و البته مخربي همچون حفر چاه عميق و همچنين کاهش جمعيت بهرهبرداران از منابع آب زيرزميني تحت تاثير عواملي همچون مهاجرت را از جمله مواردي برشمرد که اين پيکره دانش را نيازمند توجهي ويژه ميکند.
اين مقام مسوول در ادامه خاطرنشان کرد: معاونت ميراثفرهنگي، در مرتبه يکي از معاونتهاي سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، به کار حفاظت و نگهداري از دانش سنتي معماري دستکند قنات و نمونههاي کالبدي آن که در سرتاسر کشور پراکندهاند، علاقهمند است.
در اين زمينه در بخش کالبدي، بخشي از اعتبارات ساليانه تخصيصي براي ادارات کل ميراثفرهنگي، صنايعدستي، و گردشگري استانها صرف انجام طرحهاي حفاظتي و احيايي قنوات موجود ميشود.
او در ادامه با تاکيد بر اقدامات موثر مرکز بينالمللي مطالعات قنات، به عنوان يکي از مراکز مقوله 2 وابسته به يونسکو، در سطوح ملي و منطقهاي گفت: طي سال جاري با پيگيريهاي معاونت ميراثفرهنگي کشور مرکز مقوله 2 جديدي با نام «مرکز منطقهاي مطالعات براي پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در حوزه آسياي غربي و مرکزي» در جمهوري اسلامي ايران مستقر شده و قرار است کار خود را از فروردين سال آينده به طور رسمي آغاز کند.
وي خاطرنشان کرد: گشايش اين مرکز تخصصي با چشمانداز منطقهاي در حوزه ميراث فرهنگي ناملموس نويدبخش تعاملاتي سازنده در حوزه قنات و در بخش دانش سنتي زيربنايي مربوطه، ميان آن و مرکز بينالمللي مطالعات قنات است.
وي در اين رابطه به مرکز بينالمللي مطالعات قنات پيشنهاد کرد که گردهمآيي شوراي حکام حاضر در چهارمين اجلاس شوراي حکام مرکز بينالمللي قنات و سازههاي تاريخي آبي زمينهساز پيوستن کشورهاي متبوع به مرکز مورد اشاره باشد؛ چرا که از اين طريق زمينه براي پاسداشت بهينه قنات و تجليات آن در هر دو زمينه ملموس و ناملموس به نحو بهينه فراهم ميشود.
/104
انتهای پیام/